15 Ekim 2015 Perşembe

Caretta Caretta - İztuzu Plajı - Dalyan

   
   Dünyada soyu tükenmekte olan canlılar listesinde yer alan bu sevimli deniz kaplumbağaları Caretta-Carettalar yumurtalarını bırakmak için Dalyandaki İztuzu plajına gelmektedirler. Fransa, İtalya ve Uzakdoğu ülkelerinde lüks yiyecek olarak tüketilmesinin yol açtığı aşırı avlanma Caretta-Caretta neslinin neredeyse sonunu getirmiş durumda. 
  Dalyanlıların çabalarıyla şu an İztuzu plajı koruma altındadır. Hatta 1980 yılında yapımına başlanan Türk-Alman ortaklı bir otel, temelleri atıldıktan sonra Dalyan halkının, burada yaşayan yabancıların, Doğal Hayatı Koruma Derneğinin ve çeşitli çevre kuruluşlarının çabalarıyla inşası engellenmiş ve otel yıkılmıştır.                     
caretta-caretta
  
   Caretta Caretta'ların boyları 115 ile 150 santim arasında değişmektedir. Kiloları ise 70 ile 90 kilo ağırlığında, kabuğu toprak, karnı ise turuncu (oranj) rengindedir. Genellikle yosun yiyerek beslenen Caretta-Caretta'lar koloniler halinde yaşamaktadır, Ömürlerinin 70 yıl olduğu tahmin ediliyor.


    Normalde 2-3 yılda bir yumurta yapan Caretta Caretta'lar tenis topu büyüklüğündeki yumurtalarını arka ayaklarını kullanarak açtığı çukurlardan birine gömerler. Belki yumurtaların hangi çukurda olduğunun belli olmaması için, belki de nem oranını kontrol ederek en uygun yeri seçmesinden dolayı çeşitli çukurlar açan kaplumbağa 80 ile 100 arasında yumurtalarını bu çukurlardan birine gömmektedir. Yumurtlama süresi saatlerce sürmekte ve anne kaplumbağa çok zorlandığı için sürekli gözyaşı dökmektedir.

caretta-caretta
  İztuzu plajında Caretta-Caretta'ların kuluçka dönemi Mayıs - Temmuz ayları arasındaki 55 - 60 günlük zaman aralığındadır. Ortalama 28.5 dereceye kadar sıcaklıkta erkek, 32 derecede ise dişilerin temmuz ayı başlarında yumurtadan çıktığı ve bu olayın eylüle kadar devam ettiği gözlenmiştir. Bırakılan yumurtaların pek çok doğal düşmanı vardır ve bunların başında ise tilkiler gelmektedir. Koklayarak yumurtaları bulan tilkiler bu değerli yumurtaları yok etmektedir. Yumurtadan çıkan yavrular doğal bir içgüdüyle denizden yansıyan ışığa doğru hareket ederek yaşayacakları yöne ilerlemektedirler. Ancak yine de birçoğu yolunu şaşırıp susuzluktan ölmektedir. Denize ulaşanların bir çoğu da yengeçlere, balıklara ve kuşlara yem olmaktan kurtulamamakta.
  Uzmanlar her yüz yumurtadan 1-2’sinin yaşamasının bu canlıların neslini sürdürmesinde yeterli olduğunu söylemektedirler. Yumurtadan çıkan yavrular eğer çevrede başka bir ışık yansıması varsa ölümlerine neden olacak yanlış hedeflere yönelmektedirler. Bu nedenle gün batımından doğuşuna kadar İztuzu kumsalı'na girmek belediye tarafından yasaklanmış durumdadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder